Gabriel Fauré va compondre aquesta obra entre els anys 1887 i 1901. Per tant, el sacerdot de la nostra llegenda no va poder cantar el seu Libera me Domine en el Segle XVI.
L’Anita ens diu que els Herois no necessiten funerals, que els hi agraden la música i les flors. Llavors, va escollir el Libera me Domine de Gabriel Fauré per il·lustrar aquesta part de la seva Història dels Herois, per tractar-se d’una peça musical impressionant, fúnebre i alegre.
En escoltar-la, imagina Tarragona fosca, i el seguici il·luminat només per la llum de les destrals que porten els congregants. Una Tarragona silenciosa, un silenci trencat pel gemegar del metall de les rodes dels carros en rodar sobre l’empedrat i el lúgubre so de la matraca del nen.
Tot d’una, el tenor comença el seu cant. Les portes de les cases s’obren, i hi surten homes, dones, nens i nenes…
Tots s’uneixen al seguici il·luminant la nit amb espelmes i ciris. D’altres, des de les finestres, llancen flors sobre el carro que transporta a l’Heroi.
Demanarem a la directora d’una coneguda banda de música que ens escrigui la seva partitura, a fi que pugui ser interpretada en moltes de les múltiples processons que se celebren a diverses poblacions durant la Setmana Santa.